// // // // //

Školuju se potencijalni udomitelji djece

Napisao/la Otoci.net - Bojan Purić

 

 

Troje zainteresiranih lošinjskih potencijalnih udomitelja djece ovih dana prolazi edukaciju u Centru za socijalnu skrb (CZSS) u Malom Lošinju.

U suradnji s ravnateljicom Centra Brankom Sepčić, socijalnom radnicom Enom Plantak i ostalim djelatnicima CZSS, edukaciju u trajanju od 20 sati provode Hana Rižovski Delogu i Nikica Sečen iz Centra za pružanje usluga u zajednici (bivšem Dječjem domu) "Izvor" iz Selca.

Uz psihotest i uspješno apsolviranu edukaciju, za dobivanje rješenja kojim se odobrava udomiteljska uloga, zainteresirane obitelji, pa i samci, moraju osigurati da u njihovom domaćinstvu nema faktora koji bi negativno utjecali na razvoj djece. Pritom nije bitno jesu li vlasnici stanova ili kuća u kojima stanuju, što znači da u obzir dolaze i podstanari. CZSS obnavlja licencu svakih pet godina, a djeca mogu biti udomljena do godinu dana nakon završetka školovanja, odnosno najdulje do 26. godine života. U jednoj obitelji može biti udomljeno najviše troje djece.

Udomljavanjem u obiteljima, što je preporuka stručnjaka, nastoji se smanjiti broj djece smještene u ustanovima. Centar u Selcu uključen je u pripremu novog teksta Zakona o udomiteljstvu, koji čeka na rješenje aktualne hrvatske političke zavrzlame.

 

 


01 04 2023 . Centar za socijalnu skrb Cres - Lošinj
Izrada SitniStudio