// // // // //

Apel potencijalnim udomiteljima djece (otoci.net)

 

 

 

U Malom Lošinju održano je predavanje o udomljavanju djece, na kojem su predstavljena iskustva udomitelja i udomljenih, te zakonskog okvira ovakvog postupka, prema stručnjacima daleko boljeg od smještanja djece u ustanove.

U maloj dvorani Gradske knjižnice, nakon pozdravnih riječi lošinjske dogradonačelnice Ane Kučić i ravnateljice Centra za socijalnu skrb Cres-Lošinj Branke Sepčić, govorili su gosti; najprije Nikica Sečen, ravnatelj Dječjeg doma "Izvor" u Selcu. On je istaknuo da su institucije arhaičan oblik zbrinjavanja djece. "Mi smo u Domu podigli standard, ali po prirodi stvar institucije nisu dobro rješenje", kazao je Sečen, istaknuvši i da na cresko-lošinjskom području nije udomljeno nijedno dijete po ovom programu.

Socijalna radnica Ivana Azinović-Vukelić govorila je o pravnom okviru udomiteljstva djece, a Hana Rižovski Delogu o prednostima udomiteljstva djece u odnosu na institucije. "Dok su djeca iz odgojnih domova s 20 godina prepuštena sama sebi, kroz udomiteljske obitelji lakše se stvaraju socijalne mreže kako bi se kasnije lakše došlo do radnih mjesta", kazala je Rižovski Delogu.

Claudia Juranić-Klarić predstavila je rad Udruge udomitelja djece Primorsko-goranske županije "Damdom", koja broji tridesetak članova, a ovih dana useljava u novi prostor u Rijeci. Okupljenima su svoja iskustva prenijele i dvije udomljene djevojke, te njihovi udomitelji, a sve je zaključeno apelom prema otočanima da se i oni uključe u ovaj program.

(Bojan Purić - otoci.net)

 

 


20 09 2021 . Centar za socijalnu skrb Cres - Lošinj
Izrada SitniStudio